Sydlig elefantsæl

Den sydlige elefantsæl (Mirounga leonina) er en ordentlig gang blæver. Den kaldes elefantsæl, eller søelefant, fordi den kan blive lige så stor som en elefant. En fuldvoksen han kan veje mere end fire ton. Hannerne har også en ordentlig snude der til forveksling kan ligne en snabel, og det er jo elefant-agtigt. De bruger den store snude til at brøle igennem, ligesom folk på twitter.

Marine pattedyr er hvaler, sæler, isbjørnen og i det hele taget alle de pattedyr der bruger en solid portion af deres tid i havet. Med undtagelse af hvalerne, så er elefantsælen den største af dem alle sammen. Den er muligvis også det mest markante eksempel på størrelsesforskel kønnene imellem hos noget pattedyr – hannerne er 5-6 gange så tunge som hunnerne. Det svarer til at den gennemsnitlige menneskekvinde vejede 60 kg, mens mænd vejede 300.

Elefantsælen kan dykke dybere end 2 km. Den dykker endda dybere end mange hvaler. Den kan også være på land utroligt længe – hanner der forsvarer deres harem kan ligge på land i flere måneder uden at spise. De laver ikke andet end at slås og være romantiske. Mens det står på, tærer de på deres spæk. Det står omvendt til med elefantsælungerne – de taber sig ikke, men bliver lynhurtigt fede. I løbet af de tre uger de dier, tager de 100 kg på.

Når elefantsælhannerne, eller tyrene, slås, så løfter de den forreste del af kroppen og smadrer den mod deres rival, der er lige så fed som dem selv. Så prøver de at rive hul i hinandens læderhud og flæsk med fortænderne. Det er lidt ligesom en slåskamp mellem John Mogensen og Mogens Glistrup. Det er et drabeligt foretagende, og man skal ikke komme imellem sådan et par tonstunge liderkarle. Ikke medmindre du gerne vil prøve en gang ægte sumobrydning altså.

Elefantsælerne blev engang jaget. Man brugte deres spæk til alt muligt. Da de så var ved at uddø, blev de fredet. Så har de egentlig haft det ok i en årrække, men nu er nogle af bestandene begyndt at være i nedgang igen. Man er endnu ikke helt sikker på hvad det skyldes, men to plausible forklaringer er; 1) overfiskeri, så der ikke er nok fisk til sælerne, og 2) klimaforandringer. Det er bare et problem hvis du er fuldstændigt tilpasset livet i et koldt hav, og der pludselig er nogen der begynder at skrue op for varmen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.