Tænkende slimdyr

Når man hører om tænkende slim ledes tankerne måske hen på Bjørn Lomborg, eller den del af CEPOS der mener vi kommer ud af klimakrisen ved at forbruge mere og fjerne afgiften på kaffe. Men der er faktisk en organisme der går under samme navn. Altså ikke Bjørn, men slim. Nærmere bestemt er det slimdyret. Grunden til at den kaldes ”slim”, er, at den ligner det. Den kaldes et dyr fordi den opfører sig som et. Den er dog hverken dyr eller svamp. Genetisk set er den noget der hedder en ”protist”, ligesom alger og malaria, men opførselsmæssigt er den ligesom folk der går tur med deres kat; super spøjs.

Slimdyret (Physarum polycephalum) er en masse encellede organismer (tænk bakterier og virusser) der går sammen i en gruppe og opfører sig som et større dyr. Det er ligesom når vi leger trillebør og bevæger os sammen, bare langt, langt mere forfinet og intelligent. Denne gruppe, eller koloni, af individer, som udgør slimdyret, opfører sig tilmed tilsyneladende intelligent. Hvis du sætter et slimdyr til at finde den hurtigste vej gennem en labyrint, så sætter den en masse tråde gennem labyrinten, trækker dem tilbage der møder en blindgyde, efterlader slim der siger ”ej det her er en dårlig vej” i blindgyderne, og bevæger sig derefter ad den rigtige rute.

I særlige eksperimenter har slimdyrene desuden vist sig, med stor nøjagtighed, at kunne efterligne de mest logistisk favorable ruter vi mennesker har lavet mellem byer. Uden hverken hjerne eller centralnervesystem kan slimdyret altså gøre hvad vi kan gøre med google maps. Det svarer lidt til at du kan lave blækregning med ekstreme tømmermænd – umuligt.

Intelligens hos andre organismer er svært at forstå – særligt når organismerne er meget forskellige fra os. Det er derfor vi godt kan se på en chimpanse der bliver sur og tænke, ”det kender jeg sgu godt!”, men står af når vi skal forstå hvad der foregår oppe i hovedet på f.eks. blæksprutter. Endnu mere kompliceret bliver det, når der ikke engang er et hoved, som hos slimdyret. Man forsker på livet løs i dem og har et hav af kolonier i laboratorier som man studerer, men der er stadig en del mystik omkring dem.

Leave a Comment

Your email address will not be published.