Takin

”The Lord giveth and the Lord takin” – Job 1:21.

Ej. Takinen (Budorcas taxicolor) er en slags kæmpeged. Den er i hvert fald i familie med gederne. Den er ret stor, og om end de normalt vejer 200 – 350 kg har man fundet eksemplarer på hele 600 kg. Det er ca. det samme som en gennemsnitlig borger fra Jackson i Mississippi.

Takinen har en særlig struktur på sit hoved, med en lang og nærmest opsvulmet næse. Der er en kendt biolog ved navn George Schaller der syntes at takinens næse var så fremtrædende at han kaldte den en ”bi-stukket elg”. Han var blid med sine ord, og valgte ikke versioner som ”elgens handicappede look-a-like” eller ”den sene Michael Jacksons absolutte og behårede modsætning”. Derudover har takinens særlige fysik også givet den navnet ”gnu-ged”. Det er naturligvis udelukkende for at få folk til at sige det hurtigt 10 gange.

Takinen lever i Himalayabjergene. Den render rundt i flokke på omkring 20 individer. I parringssæsonen samles de dog i langt større masser – her kan der findes op imod 300 dyr sammen. Det er forvirrede dyr, der, når de forstyrres, kommer med et kald der lyder som om de hoster. Så render de alle sammen ind og lægger sig ned i et bambuskrat og forventer ikke at blive set. Altså har vi omkring 300 dyr på gennemsnitligt 250 kg der pølser ind i nogle buske for at være i skjul. Det svarer til at gemme 75.000 kg skinke i et buskads. Her har vi et godt eksempel på hvordan naturen ind imellem er overbærende og lader dum opførsel være.

Takinen er blevet jaget ret heftigt i sit naturlige habitat, så man har forsøgt sig med at udsætte dem i USA. Så har man en reserve hvis man evt. skulle lave re-introduktioner. Bl.a. er der en mindre bestand som er begyndt at formere sig i Agurkeland (Cumberland) i Ohio.

En uheldig ting for Takinen er, at Himalayabjergene er hjemsted for både ulve, bjørne, tigere, dholes (en slags vildhund), sneleoparder, leoparder og mennesker. Samlet set er det egentlig ret heldigt at takinen har sit hoste-advarselskald, så den kan stille noget op mod denne horde af rovdyr. Der er dog intet at være bange for når man bare kan gemme sin 300 kg tunge krop i et krat.

I den græske myte om ”Det Gyldne Skind”, hvor der er en gut ved navn Jason der skal hente et gyldent skind til sin onkel, går man ud fra at det har været et takinskind der var inspirationskilden. I nogle steder af dens udbredelse kan takinen nemlig være helt guldfarvet. Hvis skindet derimod skulle have kommet fra et får, måtte det have været fra en utroligt beskidt og meget stor vædder.

I Bhutan, et ganske særligt land der i mange år var lukket for turister, er takinen nationaldyret. Det er heldigt for den, for i Bhutan passer man godt på naturen. Det er det mest CO2-venlige land i hele verden, så der er masser af skove hvor takinen kan finde lidt læ til sit deforme snudeskaft.

Som en sidste ting om takinen kan det nævnes, at de tisser på livet løs for at vise hvor de bestemmer og hvor de hører hjemme. Der er trods alt få adfærdsmønstre der demonstrerer magt, autoritet og dominans mere end hvis du tisser.

Leave a Comment

Your email address will not be published.