Temmincks Skældyr

Temmincks skældyr (Smutsia temminckii) er et fredeligt, insektivort (den spiser kun gulerødder og porrer) og skælklædt pattedyr, der foretrækker at rende rundt om natten og slynge sin lange tunge efter myrer og termitter. Den er meget kræsen, og spiser kun et ganske lille antal insektarter. Man er ikke sikker på hvorfor den ikke bare kaster sig over alt den kan spise, ligesom de fleste andre dyr. Måske den har en delikat palet eller måske det er blevet dem pålagt at følge et bestemt kostprogram.


Skællene på skældyrenes kroppe er et effektivt forsvar. Når der er rovdyr (eller hvis den har tømmermænd og vil være alene) ruller den sig sammen og er svær at snakke med og/eller spise. Desuden har den to kirtler nede ved numsen som sprøjter med ulækker væske når den er bange. Væsken minder sikkert om tequila.


Når de skal parre sig markerer hannen et område med tis eller pølser og holder sig i nærheden indtil en hun finder hans efterladenskaber og overgiver sig til hans charme. Når ungerne så er født holder de sig fast på ryggen af hunnen og bliver rullet med ind i hendes beskyttelseskugle hvis der er trusler. Så snart de bliver to år forlader moderen dem og de må klare sig selv.


Temmincks skældyr har ingen tænder, men den har enormt gode kløer og graver meget. Når den spiser får den lidt grus med ned i maven som hjælper med at kværne maden. Det sikkert fint, indtil hannerne skal flirte ved hjælp af lidt lokkelort og får hele sidste uges grus ud igen. Det er en hård start på daten.


Temmincks skældyr udgør sammen med de syv andre arter af skældyr den mest smuglede og jagtede dyregruppe i hele verden. I traditionel kinesisk medicin bruger man skællene til at kurere kræft, om end de har præcis samme effekt som at bide negle – det er samme materiale, men det er lidt mere ulækkert at sniffe skæl end det er at bide fingerspidserne.
Skældyr er gode svømmere, de kan gå på to ben og så er de hverken beslægtet med bæltedyr eller myreslugere.

Leave a Comment

Your email address will not be published.