Tiger

Hey all you cool cats and kittens. Ej. Tigeren (Panthera tigris) er den største naturligt forekommende kat der findes, og nok det dyr du har allermindst lyst til at slås mod. En stor tiger kan komme op og veje over 400 kg, og er altså større end en shetlandspony. Den plejede at findes hele vejen fra Kina til Tyrkiet, men findes nu kun i nogle fragmenterede områder i Asien.

Der findes flere tigere i fangenskab end der gør i naturen. De findes mest i private zoos, hos folk der bare ikke synes det gør ondt nok at blive revet af en kat, og i tigerfarme, hvor man avler dem så man kan spise deres kød, koge ”tigervin” på deres knogler og dekorere med deres skind. En tiger har typisk et jagtområde der er på størrelse med Langeland. De lever alene, og er forholdsvis sofistikerede ift. både jagt og brug af kamuflage. Så det ca. ligeså optimalt for tigere at leve tæt pakket sammen i små bure som det er for albinoer at solbade.

Tigeren har været jaget intensivt det sidste århundrede. Nu er den truet, og tre ud af ni underarter er uddøde (der har været lidt uenighed omkring hvorvidt alle ni egentlig er underarter, eller om der kun findes to underarter, men lad nu det ligge). Det har fået nogle folk til, på det sidste, at rejse spørgsmålet, ”hvis der er så mange tigere i fangenskab, hvorfor slipper vi dem så ikke bare fri?”. Det er der et par svar på. Se med her:

Helt kort opsummeret kan det koges ned til følgende:

  1. Der er ingen steder at slippe dem fri. Deres levesteder er ødelagt og befolkningstilvæksten i flere Asiatiske lande har fordrevet dem. Ligesom du ikke kan genudsætte ulve i New York kan du ikke pølse et par tigere ud i skove der ikke findes længere, i områder hvor der ligger en masse små landsbyer.
  2. Det er vildt dyrt at opdrætte tigere med henblik på genudsættelse. Forestil dig at du skal forberede en tigerunge på at tage afstand fra mennesker, alt imens du stimulerer dens naturlige habitat og træner dens instinkter, OG du skal have nogen til at holde øje med hvordan den klarer sig i naturen løbende i et par år efter genudsættelse. Og du må ikke snyde og fodre den med gammelt kød fra Walmart – den skal have rigtig tigermad.
  3. De tigerbestande der er i naturen har en særlig genetisk struktur. Det er f.eks. Bengalske, Siberiske eller Malaysiske tigerpopulationer. De tigere der er i private zoos vil typisk være rodebutikker hvad angår DNA. De er blevet avlet på kryds og tværs af underarter, og har tilmed indimellem løveblod i årene. Hvis du slipper sådan en fed hobbytiger ud i mangroven i Bangladesh vil den ikke alene kunne lave genetisk ravage, den vil nok også dø fordi den ikke har den fjerneste anelse om hvordan man overlever udenfor et bur – ligesom du ikke kan introducere din gamle hane blandt Indiens vilde junglehøns.

Med alt det sagt, så er der stadig nogle ordentlige zoologiske haver (bl.a. KBH Zoo, der har et par Siberiske tigere) med rene bestande af tigere man kan avle på hvis man skal støtte de vilde bestande med et par individer. Det er der nogle voksne mennesker der arbejder på, og man koordinerer stamtavler osv. på tværs af zoos i hele verden så man har en reserve af dyr man kan spæde til med hvis de vilde bestande kollapser.

Leave a Comment

Your email address will not be published.