Tigersalamander

De fleste af os bliver voksne. Ind imellem i hvert fald. Tigersalamanderen (Ambystoma tigrinum) fra Nordamerika har fundet en lidt alternativ måde at gøre det på. Det er paddernes Peter Pan. Ligesom alle andre padder starter den som haletudse. Men i modsætning til de fleste andre padder kan den vælge ikke at udvikle sig til en voksen salamander. Så bliver den blot i haletudsestadiet, vokser til fuld størrelse og bliver oven i købet kønsmoden der. I så fald kalder man den en ”neotene” – et voksent individ med gæller og et liv tilpasset vand. De kaldes også ”waterdogs”, eller – oversat til dansk: små slimede vandlømler der ikke gad blive voksne.


Når tigersalamanderen skal parre sig har den en indirekte tilgang til det, der sikkert passer de mere generte individer ret godt:
Hannen nusser hunnen lidt og gør hende opmærksom på at han har lagt en lille sædpakke på bunden af en sø. Så kan hunnen så svømme ned og hente sædpakken og gøre sig selv gravid med den. På en måde er det ligesom når julemanden kravler ned igennem skorstenen og begynder at snave med mor – hvis man altså bruger sin fantasi.


I en stor del af deres udbredelsesområde findes der kun hunner. Dette er lidt kompliceret, for hanner bidrager med en vigtig, klistret væske der hedder sæd. Hvordan klarer hunnerne sig så uden hanner? De låner sædceller fra andre, tæt beslægtede arter. Nogle gange skal sæden kun bruges til at sætte gang i væksten hos de små fostre i æggene. Andre gange bruges sæden på (næsten) normal vis. Andre gange bruges det på måder som der ikke skal gås i dybden med her, fordi der allerede er rigeligt med sæd på nettet. Det er desuden meget unikt i dyreverdenen at låne sæd fra andre arter og det ses kun hos ganske få organismer. Det er på grund af det meget videnskabelige faktum, at det var for underligt og uforudsigeligt til at Hr. Evolution gad bruge sin tid på det. Det hedder kleptogenese.


Det er meget svært at inddele tigersalamanderen i underarter, når nu den hybridiserer så meget med andre arter og har to voksenstadier (så den er svær at kende). Faktisk er det så svært at man kalder det tigersalamanderkomplekset. Udover det, tilhører den salamandergruppen ”mole salamanders”, der er stærke, gravende og store salamandere med udstående øjne. Du skal lede længe for at finde dem. De gemmer sig en halv meter under jordens overflade. Køb en skovl.

1 thought on “Tigersalamander”

  1. Pingback: Axolotl – Den Dyriske Time

Leave a Comment

Your email address will not be published.