Tredobbelt-vorte sødjævel

Den såkaldte ”triplewart seadevil” (eller tredobbelt-vorte sødjævel, herefter refereret til som sødjævlen) (Cryptopsaras couesii) er det eneste dyr man kender til der er en såkaldt kimær. Det skal nok lige forklares:
Hannen er meget, meget lille i forhold til hunnen. Han er blot 1 cm lang, hvorimod hunnen bliver ca. 30 cm. Hannen har et reduceret tarmsystem, og fungerer faktisk ikke særligt godt i længere tid alene. Hunnen er derimod fuldstændigt funktionel, og har endda en lille lampe på panden der hjælper med at lokke dyr ind i munden på hende. Hannen har til gengæld en exceptionel lugtesans, der hjælper ham til at finde en hun. Når det sker, sætter han sig fast på hende med specielle tænder der er lavet til formålet. Her vokser hans krop så sammen med hendes, og det er først her at han begynder at udvikle testikler. Nu er han fastvokset til hunnen – de deler blodcirkulation og er en del af det samme system, om end de stadig, genetisk set, er to forskellige organismer. Det er det man kalder en kimær. Det er lidt som et podet træ. Eller det der fabeldyr. 

Her har vi så sødjævlene, sammenvoksede og med en han der er omdannet til en sofistikeret testikel i forlængelse af sin udkårnes krop. Han er på sin vis matriarkatets materialisering, tøffelprinsernes konge. Der er aldrig igen et skænderi han og hun imellem, for han er hendes klunk.
Det stopper dog ikke her. Nogle hunner har været fundet med helt op til otte fastvoksede testikelhanner på sig. Det er smart, for der er langt imellem individerne og det kan være svært at finde kærligheden på bunden af havet. 

I stedet for triplewart-tinder har evolutionen favoriseret ”hej-skat-jeg-vokser-lige-fast-til-din-mave-hils-vores-børn-og-sig-far-elsker-dem-selvom-han-er-lidt-fraværende-fordi-han-bare-er-en-lille-sædfabrik”-metoden.
Derudover lever sødjævlen på dybt vand – helt ned til 2000+ m. De er ret udbredte – på dybt vand er vandtemperaturen ikke så forskellig fra hav til hav. De spiser garanteret alt hvad de kan få ind i munden. Der er langt imellem mulighederne for et måltid helt dernede i dybet, så det er bare at slå til når man kan.

Leave a Comment

Your email address will not be published.