Vildsvin

”CRAZY BUSINESS!!!”

”Vær stille. Jeg ligger lige og sover.”

”CRAZY PIG!!”

”Skrid.”

”VILDT SVIN!? Skal vi til halbal?”

”Hold kæft. Det ikke mig. Jeg vil helst bare rode i jord og slappe af.”

”Men du et vildt svin?”

”Nej. Det et fjollet navn. Jeg er bare en stille og rolig hombre.”

”Så du slet ikke vild og ustyrlig?”

”Nej. Jeg er sky. Og jeg har ikke pest.”

”Jo. Du er dødsens syg. Ellers ville vi ikke bruge 80 millioner kr. på et hegn der skal holde Danmark vildsvinefrit.”

”Jeg hopper bare over det.”

”Que!!!!!!!!!”

”Eller svømmer udenom.”

”Åh nej!”

”Eller kravler igennem alle de huller der er lavet til de andre dyr.”

”Øhm..”

”Hvorfor må der egentlig ikke være nogle vilde dyr i Danmark?”

”Fordi vildsvin og ulve og urørte skove er skide farlige.”

”Vi gør jo ikke noget?”

”Nej, men det kunne i gøre, hvis ikke vi holdt jer nede. Så lad os holde det sådan! ”VildsvinefritDK” ”BiodiversitetRimerPåPrut””

”Undskyld mig, men man bruger altså ikke hashtags i en almindelig samtale.”

”Jeg gør hvad jeg vil. Jeg er miljøminister.”

”Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre? Du har ikke haft biologi siden 1989?”

”Styr din svinemund. Jeg er vældigt kompetent.”

”Du et fjols. Jeg respekterer dig ikke. Farvel.”

”Whatever. Jeg har ikke tid til at snakke alligevel. Åh hvor er jeg vigtig.”

Der har aldrig været svinepest i hverken Danmark, Tyskland, Norge eller Sverige. Den største risiko vi løber for at få svinepest i DK er at importere inficeret svinekød fra Polen. Det kød kommer i øvrigt fra de svin vi selv har eksporteret til Polen fordi det er billigere at få dem slagtet der. Hvis vi fik svinepest i DK ville det bremse en del af vores svineproduktion. Hvad ville det så betyde? At en miljøskadelig, klimabelastende og dyremishandlende sfære af dansk industri fik sig en ordentlig lussing. Sikke noget. Så må vi hellere gøre som Venstre befaler og bygge et hegn der holder vildsvin ude. Tænk engang hvis vi kom til at bruge de 80 mio kr på 40 PhD’er der forskede i afværgelse af biodiversitetskrisen i stedet for at bruge dem på et hegn?

Der findes 16 underarter af vildsvin (Sus scrofa). De er spredt over hele den Nordlige halvkugle. Der er ikke så mange af dem i Sydamerika, og i Afrika er der heller ikke det store fremmøde. Det kan være de er mere til maden på den nordlige halvkugle; dvs. eksotiske retter, såsom boller i karry og kartoffelsalat.

De har udviklet sig på lidt forskellig vis i de resterende lande og kontinenter. F.eks. har det Indiske vindsvin hanekam, det Central-italienske er blevet småt og tykt, alt imens nogle af varianterne på de Indonesiske øer så småt har tabt meget af håret. Der er naturligvis også en masse krydsninger af underarterne, og nogle steder krydser domesticerede grise sig endda med vilde vildsvin. Så får man nogle gevaldigt store, tidligere-vilde-og-nu-vilde-igen-efter-ikke-at-have-været-vilde-i-omkring-10000 år-svin.

Generelt kommer vildsvin ikke så tit op og veje over 100 kg, men når det hænder kan de største af dem ramme 300 kg +. Det sker dog næsten udelukkende for underarterne i det Nordøstlige Asien. Nu er de fleste vildsvin dog lidt mindre end de plejede at være. Det skyldes primært jagt, hvor de største individer nedlægges. Så videregiver de ikke længere deres gener, og efterhånden bliver det mindre hanner der får børn. Hvis man er en halvtyk, middelaldrende mand, ligesom de fleste trofæjagere, så er det dog nok meget godt med den motion man får når man skal bære et stort, fedt svin ud af skoven.

Generelt er vildsvin ikke farlige, men skulle man støde på en orne i dårligt humør, eller en so med grislinger, så kan det godt betale sig at kravle op i det nærmeste træ. Det er nemlig stærke og hurtige dyr, og hvis de får stødtænderne ind i lysken på dig og giver dig en rusketur, så må du se om du kan nå på hospitalet med flænsede inderlår og intet blod i kroppen. Lidt som hvis du har redet rodeo på en saks. Vildsvin er dog ca. ligeså gode til at klatre som Lars Christian Lilleholt er til at gøre noget godt for klimaet, så oppe i træerne er du i sikkerhed.

Leave a Comment

Your email address will not be published.