Violet atelopus

”Du ligner et trip min ven engang havde.”

”Hvad skete der?”

”Han slikkede på nogle frimærker. Så blev han sendt afsted. Ligesom et brev.”

”Arbejder han indenfor postvæsnet?”

”Ikke ligefrem. Han er cowboy.”

”Hvor eksotisk. Jeg vidste ikke engang at de fandtes længere.”

”Den er god nok. Hvis ikke de fandtes kunne han jo ikke være det.”

”Tjek.”

”Er du giftig?”

”Ligesom Britney Spears?”

”Nej, ikke slutty. Giftig – sådan at folk dør hvis de slikker på dig.”

”Jeg tror det. Nåede at være sammen med min ekskæreste i flere dage uden at vi snavede.”

”Og det var på grund af giften?”

”Ja, og så også at det var long distance.”

”Right.”

”Hun var smuk som dagen er lang. Hendes violette mønster var det flotteste i hele byen. Hun kunne springe som en gazelle i en lille tudses krop.”

”Hun lyder som en fangst.”

”Hun er død.”

”Shit.”

”Hun fik svamp.”

”Det jeg ked af at høre. Hos os mennesker er svamp bare noget man får hvis man går med våde underbukser, eller hvis man har fyldt kurven med kantareller og laver sig en sovs.”

”Hvad er der galt med dig? Her deler jeg min sorg over at have mistet min udkårne, og så begynder du at snakke om mad!”

”Undskyld. Jeres forhold lød bare ikke som en vinder. Long distance i et par dage og i nåede ikke engang at kysse?”

”Tudser griber tingene an på deres egen måde. Jeg nåede f.eks. at sperme ud over nogle æg hun havde lagt i en vandpyt.”

”Third base.”

”Hvad?”

”Ikke noget. Så i har børn sammen?”

”Måske.”

”Du har en afslappet attitude hvad angår din far-rolle.”

”Du skal lede længe efter en tudse der har stress.”

”Så må jeg jo hellere komme i gang.”

”Seriøst?”

”Ej. Skal bare ud og have noget frokost. Synes også du er lidt upassende. Man putter altså ikke bare sin sæd på andres æg.”

”Du ved intet.”

Den violette fluorescerende frø (Atelopus barbotini) er en tudse. Alle tudser er faktisk frøer, men ikke alle frøer er tudser – kun dem der er med i familien Bufonidae. Ligesom at folk fra alle lande er mennesker, men kun folk fra Danmark drukner deres fiskefrikadeller i remulade. Typisk kalder man firbenede, haleløse padder med tør, vortet skind tudser. Resten kalder man frøer. Og så er der alle uregelmæssighederne; f.eks. denne her violette atelopus, der er fuldstændigt glathudet og i det hele taget ligner en pilegiftfrø. Den er dog en tudse. Det er let forvirrende og regelsættet er kvæstet, ligesom med grammatik. Det hele er heldigvis ligegyldigt hvis man kun råber og mumler vredt.  

Den violette fluorescerende frø er ekstremt sjælden. Det er noget den har tilfælles med alle sine nærmest relaterede slægtninge. Man anslår at omkring halvdelen af alle arterne i dens slægt er uddøde henover de sidste to årtier. Arterne uddør hurtigere end man kan nå at finde dem. Det skyldes en svampesygdom ved navn chytridiomycosis. Den er ligesom penge og vækst for os mennesker; altødelæggende og vores undergang. Op imod 30% af alle padder er på nuværende tidspunkt kritisk truede, bl.a. pga. denne svamp.  De bliver desuden lynhurtigt nedbrudt og omsat i regnskoven så snart de dør. Regnskoven er nemlig ligesom en kompostbunke på steroider. Så der bliver nok ikke fundet nogen fossiler. Arterne er altså væk for altid, ligesom stramme bukser der sidder pænt hvis du kun spiser snickers.

Det bidrager heller ikke positivt til sagen at Lucifer himself har taget fast form her på jord og optræder som ”mennesket” Jair Bolsonaro – manden med en mission: at smadre så meget af en af naturens sidste højborge som han kan nå. Indtil videre klarer han det ret godt; i år er det år ud af de sidste 15 hvor Amazonas regnskov bliver fældet hurtigst. Måske hans forsmædelige ageren er et desperat spjæt over den frustration han må føle over at have fået stomi.  

Som et værn mod denne lynhurtige masseuddøen af tudser er der nogle biologer der har indsamlet disse kritisk truede arter og avler dem i fangenskab. Det er for at have en reserve der kan genudsættes når naturen engang er sikker. Der går nok et par år.

Leave a Comment

Your email address will not be published.