Wallaces flyvende frø

Nogle dyr har bare luret den. Hvad gør du hvis du er en frø i et træ og der kommer en farlig slange efter dig? Er du bare meget lille, så det ikke gør skade at falde ned? Eller vælger du at være en grøn lille kødhelikopter og tøffe overlegent væk, båret af luften som en lille engel i frøernes kongerige? Rhacophorus nigropalmatus tager option B. Det er en frø der har udviklet sin svømmehud så den kan få luft under tæerne (what) når den kaster sig ud mellem trætoppene.

Det er en stor frø, og den første flyvende frø der nogensinde blev beskrevet. Den blev beskrevet af en gut der hed Alfred Russel Wallace, der faktisk samtidigt med og uafhængigt af Darwin opdagede hvordan evolutionen fungerer. Derfor hedder frøen Wallace’s flying frog på engelsk.
Den lever i Sydøstasien, og har et stort udbredelsesområde, som den deler med andre (mindre) flyvende frø-arter. Når den kaster sig i spring kan den svæve helt op til 15 m – altså ca. ligeså langt som en 15 m lang bambuspind.


Den har store bløde puder på fusserne så den kan tage noget af stødet fra når den lander. Lidt ligesom vi ikke har fleksible knæ og kan få en rigtigt dårlig weekend hvis vi lander forkert med faldskærm.
Mange aspekter af frøens adfærd er omringet af mystik, fordi den lever oppe i trætoppene, hvor det kan være lidt besværligt at se hvad den foretager sig. Hvem ved, måske er den interesseret i kunst, eller måske den arrangerer de ofrømpiske lege, hvor alle disciplinerne er spring og svævning.
Ungerne ser helt forskelligt ud fra de voksne. Deres farve tyder på at de lever i et lidt anderledes habitat, hvor de har bedre kamuflage. Ligesom alle andre frøer starter de som haletudser, og grøn er nu en gang ikke den bedste kamuflagefarve i vand, som vi alle ved har en klar blå farve.


Denne falde-svæve-flygte adfærd hos frøer og mindre dyr oppe i trætoppene er i øvrigt ikke usædvanlig. Det er nok bedre med elastikløs bungeejumping end det er med dig som frokost – særligt når franskmændene kun spiser dine lår.

Leave a Comment

Your email address will not be published.